Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Παράδοση: μύθοι και θρύλοι

α) Το γεφύρι της Άρτας
Το πασίγνωστο γεφύρι της Άρτας είναι το πιο γνωστό πολύτοξο γεφύρι της Ηπείρου, που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Άραχθου. Η όλη κατασκευή του προκαλεί τον θαυμασμό. Κατά καιρούς έγιναν επισκευές και προσθήκες στην κατασκευή, με τελευταία εκείνη του 1612. Είναι το γεφύρι που η μεγάλη δυσκολία κατασκευής του έδωσε τροφή στην παράδοση, τον μύθο, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και το θέατρο για να εξυμνηθεί ο δύσκολος αγώνας του ανθρώπου για έργα σαν αυτό.
Στο χτίσιμο του γεφυριού αναφέρονται θρύλοι γοητευτικοί, με συγκινητικότερο εκείνο της θυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα. Το γνωστό δημοτικό τραγούδι «της Άρτας το γεφύρι», που υπήρξε πρότυπο για παραλλαγές σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, αναφέρει σχετικά σε στίχο του: «Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γεφύρι δε στεριώνει». Η λαϊκή παράδοση από τους αρχαίους χρόνους απαιτεί θυσία στα θεμέλια των δύσκολων έργων, με κορύφωμα την ανθρωποθυσία, όπως στη γέφυρα της Άρτας.β) Η Γοργόνα, η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου 
Ο πιο δημοφιλής μύθος σχετικά με τη Γοργόνα είναι συνδεδεμένος με τον Μέγα Αλέξανδρο. Στον δημοφιλή μύθο ο Αλέξανδρος συλλέγει το αθάνατο νερό σε ένα κύπελλο, αλλά η αδερφή του το πίνει ή το ρίχνει κατά λάθος.  Αυτή η αδερφή συχνά συνταυτίζεται με ένα αληθινό πρόσωπο, την αδερφή του Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκη, που έδωσε το όνομά της στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Πάνω στην οργή του ο Αλέξανδρος καταριέται την αδερφή του να γίνει μισή γυναίκα και μισή ψάρι. Αλλά εκείνη δεν του κρατάει κακία. Ταξιδεύει στη θάλασσα και ρωτάει τους ναυτικούς αν ο Βασιλιάς Αλέξανδρος είναι ακόμα ζωντανός. Οι έξυπνοι ναύτες θα έπρεπε να της απαντήσουν: «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει», για να τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αλλά αν κάνουν το λάθος και απαντήσουν πως ο Αλέξανδρος είναι νεκρός, τότε η γοργόνα από την οργή της βυθίζει το καράβι. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου